BgyInfo

BgyInfo cikk

BgyInfo cikk
Balassagyarmatra érkezett a Szívvel a stroke ellen kampány
Balassagyarmatra érkezett a Szívvel a stroke ellen kampány
2015-11-24 14:31 - Kiemelt
0 hozzászólás
Szerző:
BgyInfo
BgyInfo
megosztás:

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi átlaghoz képest igen kedvezőtlen. A hazai elhalálozási statisztikában vezető helyet töltenek be a szív- és érrendszeri betegségek, és ezen belül is egyre magasabb a stroke-ot elszenvedő betegek aránya. Az elmúlt években útjára indított „Szívvel a stroke ellen’ kampány elsősorban a szélütés tüneteire, a hezitációs idő csökkentésére és az azonnali mentőhívás jelentőségére kívánja felhívni a lakosság figyelmét, idén pedig a pitvarfibrilláció felismerésére, kezelésére és a megelőzés fontosságára került a hangsúly.

Pulay László képviselőtestületi tag köszöntötte a megjelenteket az Önkormányzat nevében, és kifejezte a Polgármesteri Hivatal örömét, amiért Balassagyarmat városa is csatlakozhatott a Magyar Stroke Társaság kezdeményezéséhez.

Dr. Pozsegovits Krisztián, a Dr. Kenessey Albert Kórház Neurológiai Osztályának főorvosa ismertette a szélütés legjellemzőbb tüneteit: a száj félrehúzódása, a beszédzavar és a féloldali végtaggyengeség. Tisztában kell lenni azzal a ténnyel is, hogy a stroke tüneteinek észlelésekor fontos szerepet tölt be az időablak: 3-4,5 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a betegen elvégezzék az életmentő vérrögoldó kezelést, ezzel is javítva a túlélési esélyeit és csökkentve a szövődmények kialakulásának esélyét.

Dr. Bartal Gábor kardiológus főorvos felhívta a figyelmet a stroke és a pitvarfibrilláció kapcsolatára: ha valakinek ugyanis szabálytalan a szívverése, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta. Hangsúlyozta, hogy ezért is fontos, hogy rendszeresen figyeljük a pulzusunkat és mérjük vérnyomásunkat, hiszen ezek a problémák kiszűrhetőek, kezelhetőek, és ezzel együtt csökkenthető a stroke kockázata.

Az Országos Mentőszolgálat Nógrád megyei vezető mentőtisztje, Nagy József tájékoztatta arról az érdeklődőket, hogy milyen eredményesen és hatékonyan működik a kapcsolat a stroke centrumok és a mentők között. Ha ugyanis a beérkező hívás alapján azonosíthatóak a szélütés tünetei, akkor már a kórházba vezető út során tájékoztatják a legközelebbi centrumot, hogy készüljenek fel a beteg fogadására és kezelésére. Sajnálattal közölte azonban, hogy a halogatás és az időhúzás továbbra is jellemző a magyar lakosságra, akik inkább a tünetek megszűnésére várnak, ahelyett, hogy azonnal hívnák a mentőket, holott ezzel a késlekedéssel a gyógyulási esélyt veszik el saját maguktól.
A rendezvény napján a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ dolgozói körében ingyenes szűrővizsgálatokat is végeztek, ahol az eredmények magukért beszélnek: a munkavállalók 85%-ának volt magas a vérnyomása, valamint a dolgozók háromnegyedénél mértek emelkedett koleszterinszintet, melyek szintén komoly rizikótényezők a szélütés kialakulásában.

További információ:
Fadgyas Zsuzsa
Diamond Agency
Telefon: 06 20 933 9619
E-mail: zsuzsa.fadgyas@diamondagency.huCikk hozzászólások

A hozzászólás írásához be kell jelentkezned! Jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs hozzászólás...

Fel