BgyInfo

Tünde blogja

blogbejegyzés
Miért nem alszik a baba?
2015-01-20 22:38:29
Összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló faktorokat.
Blogbejegyzés
0 komment

Környezeti faktorok

Moro reflex, rángatózik, remeg a baba1) Melege van: nyáron, nagy melegben, túlöltöztetés, műszálas ruhák, túlfűtött szoba egyaránt okozhatja

2) Szomjas: nyáron, nagy melegben, de száraz levegőjű lakásban vagy a fűtési szezon kezdetén, amikor hirtelen lesz szárazabb a lakás levegője egyaránt előfordulhat, hogy a baba szomjúságra ébred fel. Betegség, nátha, allergia miatt bedugult orr is okozhat szomjúságot.

3) Száraz a lakás levegője: panellakásokban gyakori probléma, de a fűtési szezonban is előfordulhat. Ilyenkor a kicsi orra bedugul, nyitott szájjal veszi a levegőt és emiatt ébred fel.

4) Zaj: az újszülötteket kevésbé szokta zavarni a zaj, de 3-4 hónapos kor felé a legtöbb baba hirtelen olyan hétköznapi zajokat is észre, érzékenyen reagál rájuk, amik korábban is jelen voltak (pl. korábban nem zavarta a kutyaugatás, most meg felriad rá). Totyogókorban a kicsi ingerkereső “üzemmódba” kerül, ezért gyakorlatilag minden zaj zavarhatja, akkor is, ha korábban nem próbáltunk meg lábujjhegyen járni mellette.

5) Fény: A zavaró fényforrások is felébreszthetik idő előtt a kicsit és az elalvást is megnehezíthetik. Jó, ha a baba kezdettől kicsit sötétített szobában alszik, ezzel is kizárunk egy felesleges ingert az életéből. Mint ahogyan természetes körülmények között is estefelé már nincsenek erős fények, úgy az altatás előtti ellazulást is megkönnyítheti, ha csak kisebb fényforrásokat használunk a lakásban.

6) Szűk az ágy: Amikor a baba már sokat mozog, vagy, ha nagyobb testsúlyú, az átlagosnál hosszabb, felébredhet azért is, mert már nem fér el az ágyban. Ilyenkor érkezik el az ideje az ágycserének.

7) Túl hamar bevezetett heverő: akkor szoktassuk át a babát heverőre, ha este problémamentesen alszik el és éjszaka is jól alszik. Nagyon gyakran ugyanis a túl korai átszoktatás okozza a további alvásproblémákat: a kisgyerek este kimegy a szobából, nem akar ottmaradni, éjszaka “vándorol”. Sok szakember szerint akár 3 éves korig és várhatunk a heverőre szoktatással. Ha a kicsi korábban kinövi a kiságyat, érdemes átmeneti megoldásként egy nagy járókában altatni.Életmód faktorok

1) Étrend: a kakaó, cukros ételek, a túl sok szénhidrát (édességek, tészta, kenyér , fehér lisztes ételek, péksütemény), a cukros tea egyaránt okozhat túlpörgést, éjszakai nyugtalanságot. A délutáni-esti időszakban mindenképpen kerüljük ezeket az ételeket.

2) Mozgás: egy kisgyereknek naponta több óra mozgásra van szüksége. Ha erre nincs módja, kevesebbet, rosszabbul aludhat, nyűgösebb lehet, több magatartási probléma adódhat vele.

3) Eleget van levegőn?: Télen és nyáron egyaránt lehetőség szerint naponta több órát legyen a kicsi a szabad levegőn.

4) Napirend: a kicsik igénylik az állandóságot, a kiszámíthatóságot. Nem merev napirendre van szükség, de a történések sorrendjének, a szokásoknak meg kell lenniük (pl. elalvás előtti rutin) – és ez nem csak a nappalokat teszi nyugodtabbá, de az éjszakai alvásra is kihatással van.

5) Túlingerlés: ha a kicsit túl sok inger éri, pl. sokat néz tévét, állandóan háttértévézik a család, sokat ül képernyő előtt, túl sok a családi program, nincs lehetősége szabadon játszani, mozogni, gyakran mentek túlingerelt környezetbe hosszú időre (pl. plázák), azt az idegrendszere csak lassan képes feldolgozni, túltelítődik, emiatt ingerlékenyebb, nyűgösebb lehet és ez éjszakai ébredésekhez vezethet.Pszichés faktorok

1) Testvér született: Minden olyan helyzet, ami a kicsi számára változással jár, szorongást okoz. A testvér születése is ezek közé tartozik. Ilyenkor elsőként ne a tünetet (gyakori éjszakai ébredés) próbáljuk megoldani, hanem az okot kezeljük (több figyelem, szeretgetés, hogy oldjuk a kicsi szorongását)

2) Közösségbe szoktatás: óvodába/bölcsődébe szoktatás idején normális, ha a kicsi szorong és emiatt este nehezebben alszik el, éjszaka gyakrabban ébred.

3) Mozgásfejlődés idején (amikor mászni, járni tanul stb.) éjjel álmában is “gyakorol” a kicsi ezért gyakrabban ébredhet. Ez átmeneti jelenség, általában 1-2 hétig tart, utána ismét nyugodtan alszik a kicsi.

4) Szobatisztaságra szoktatás: ha erőltetik a szobatisztaságra szoktatást, de a kicsi még nem igazán érett rá fizikálisan, akkor megpróbál megfelelni az elvárásoknak, ami miatt szorongani kezd, éjjel álmában is megpróbál “odafigyelni” és emiatt alszik nyugtalanabbul, nem mer este elaludni, újra meg újra kikéredzkedik pisilni, éjjel gyakran felriad.

5) Nem beszél még: a dackorszakban sok feszültséget okozhat a kicsinek, hogy nem tudja elmondani a gondolatait, érzéseit, ezért nyugtalanabb nappal és ezt a feszültséget éjszaka is magával viszi. Ez a jelenség akkor szűnik meg, amikor elkezd beszélni.

6) Depressziós az anya: az anya szülés utáni depressziója nagyon gyakran az alvászavarok okozója is egyben.

7) Állandóan aggódó, stresszes szülők: ha folyton aggódsz valami miatt, stresszes az életviteled, az a gyermeked alvására is kihatással van.

8) Családi problémák: mivel a családi veszekedések, feszültségek a szülőket is feszültebbé teszik, a gyermek biztonságérzetére is kihatással lehetnek, akkor is, ha ő közvetlenül nem hall vitát vagy veszekedést.

9) Biztonságérzet: bármilyen okból megrendül a kicsi biztonságérzete (betegség, kórházi kezelés, családi problémák, költözés, testvér születése, utazás stb.), anyásabb lesz, nyűgösebb, több figyelmet igényel és ilyenkor gyakran ezzel párhuzamosan éjszaka is jobban igényli a szülői gondoskodást.

Egészségügyi faktorok

1) Reflux: gyakran bukó, hasfájós babáknál kell rá gondolni, mint az éjszakai nyugtalan alvás okára.

2) Orrmandula: a csecsemők közel egyharmadának túlságosan nagy az orrmandulája, ami alvásnál bizonyos testhelyzetekben megnehezíti a légzést, emiatt a kicsi gyakrabban ébredhet. Egyes esetekben a megfázásos betegségek is gyakrabban fordulnak elő ezeknél a babáknál, de az is előfordul, hogy a kicsi még sosem volt beteg, mégis az orrmandula okozza az alvászavarokat. Tipikus tünete ennek, ha a kicsi rendszeresen nyitott szájjal alszik. Ilyenkor érdemes megnézetni, nem túl nagy-e az orrmandulája.

3) Fülfájás: korábbi megfázásos, vírusos betegségekből is megmaradhat fülfájás, gyakran úgy is, hogy nem vette észre az orvos a fülgyulladást, de ha már volt a kicsinek középfülgyulladása, akkor mindenképpen gondolnunk kell erre a lehetőségre. Olyan is előfordul, hogy gyulladás nem áll fenn, de a fülben van egy kisebb nyomás, ami zavarja a kicsit álmában.

4) Fogzás: az áttörni készülő fogak hónapokon át nyomják, feszítik az ínyt és ez nyűgösebbé teheti a babát. Gyakran nem is maga a fogzás, hanem annak kísérőtünetei zavarják meg a baba álmát, mint pl. a kipirosodott popsi, a nyáltól kicsípett pofi, a begyulladt nyaki nyirokcsomók (általában az őrlőfogak áttörésénél szokott jelentkezni).

5) Dohányzás: azokban a családokban, ahol mindkét szülő dohányzik, kétszer olyan magas a csecsemőkori alvászavarok aránya. Ha pedig az anya a szoptatás alatt rendszeresen dohányzik, az további 20%-al megnöveli az alvászavarok kialakulásának esélyét. A szoptatás alatt lehetőség szerint egyáltalán ne dohányozz, csecsemőkorban pedig a lakásban egyik családtag se dohányozzon, ez ugyanis számos betegség és a bölcsőhalál okozója is lehet!

6) Koffein az anyatejben: szoptatás alatt is lehet kávézni, egyes kutatások szerint azonban az anya táplálékából az anyatejbe került koffein is okozhat alvászavarokat a babánál. A kávé mellett a kakaó, a fekete tea, a kóla, az energiaitalok és egyéb üdítőitalok is tartalmazhatnak koffeint. Ha erre gyanakszol, a koffeinfogyasztás elhagyása segíthet.

Blog hozzászólások

A hozzászólás írásához be kell jelentkezned! Jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs hozzászólás...

Fel